De wintersolden 2016 beginnen uitzonderlijk een dag vroeger.

Categorie: 
Sociaal-juridische informatie

Brussel, 1 december 2015 – In België kunnen de consumenten tweemaal per jaar hun hartje ophalen tijdens de koopjesperiode. De wet laat toe dat de handelaars tijdens de solden hun goederen tegen een sterk verlaagde prijs verkopen om hun collecties te vernieuwen. Omdat 3 januari 2016 een zondag is, mag de koopjesperiode uitzonderlijk op zaterdag 2 januari beginnen.

De regels

De regels die tijdens deze periodes gelden, evenals de twee koopjesperiodes, zijn wettelijk vastgelegd:

  • van 3 tot 31 januari voor de wintersolden
  • en van 1 tot 31 juli voor de zomersolden
  • als 3 januari of 1 juli op een zondag valt, begint de koopjesperiode een dag vroeger.

Deze data zijn belangrijk want de wet moet ervoor te zorgen dat alle handelaars op hetzelfde ogenblik en op de voorziene data met de koopjes van start gaan. Op deze manier wil men oneerlijke concurrentie vermijden van handelaars die al voor het begin van de solden kortingen beginnen aan te bieden.

Omdat 3 januari 2016 een zondag is, mag de koopjesperiode uitzonderlijk op zaterdag 2 januari beginnen.

De sperperiode

Voor de handelaars die kledij, schoenen of lederwaren verkopen, bestaat er een wachttijd of sperperiode. Tijdens die periode is het verboden om prijsverminderingen aan te kondigen.

Zogenaamde gezamenlijke aanbiedingen (“tweede artikel aan de helft van de prijs”) blijven wel mogelijk.

Omdat 3 januari 2016 op een zondag valt, loopt de sperperiode van 2 december 2015 tot 1 januari 2016. Tijdens deze periode is het verboden om prijskortingen aan te kondigen of waardebonnen te verdelen. Het overtreden van dit verbod kan bestraft worden met een correctionele boete van minstens 1.500 euro en maximaal 60.000 euro!

Kritiek

De verkoop via internet groeit erg sterk en daarom komt er uit bepaalde hoek kritiek op de sperperiode.

Maar de overgrote meerderheid van de handelaars blijft hier voorstander van en beschouwt de sperperiode als een noodzakelijke bescherming tegen een volledige deregulering van de markt. De maatregel voorkomt dat de grote internationale ketens de kleine en middelgrote ondernemingen uit de markt drukken. Dit is het standpunt dat IZEO als vertegenwoordiger van de handelaars en zelfstandigen in Brussel verdedigt.

IZEO Secretaris-Generaal Miguel Van Keirsbilck stelt dat “het systeem van de sperperiode waarschijnlijk vroeg of laat zal evolueren. Maar ondertussen blijft de wet, hoe streng ook, de wet. Iedereen moet ze dus naleven en er kan geen sprake zijn van een wild begin van de koopjesperiode vóór zaterdag 2 januari 2016. Dit is trouwens van groot belang voor de handelaars in kleding en schoenen, want met de bijzonder zachte herfst in oktober en november geraakte de verkoop van de wintercollecties moeilijk van de grond. Bovendien heeft het alarmniveau wegens terreurdreiging voornamelijk in Brussel een zware impact gehad op de handelszaken. Wij hebben een ‘normale’ decembermaand nodig om het evenwicht te herstellen.”

Heeft u een vraag of een eigen mening over dit onderwerp? Aarzel dan niet om contact op te nemen met IZEO via volgend adres: info@izeo.be.

We wensen iedereen een goede verkoop in de aanloop van de koopjes, en natuurlijk ook tijdens de solden zelf, vanaf 2 januari 2016!