Bent u klaar om contante betalingen af te ronden?

Categorie: 
Advies om uw KMO te besturen

Het afronden van contante betalingen is verplicht vanaf 1 december 2019. Het gaat om contante betalingen die particulieren doen aan ondernemingen. De overheid heeft deze maatregel genomen om de muntstukken van 1 en 2 eurocent versneld uit roulatie te krijgen. Die muntjes zijn immers duur om te produceren, onhandig en bemoeilijken het betaalverkeer. Let wel! Er mag nog steeds met stukken van 1 en 2 eurocent betaald of terugbetaald worden.

Wanneer en hoe moet er afgerond worden?

  • De klant en de verkoper moeten fysiek aanwezig zijn wanneer de contante betaling gebeurt;
  • Het gaat om bedragen die volledig contant betaald worden, of bedragen waarvan een gedeelte contant betaald wordt;

  • De contant betaalde bedragen moeten steeds naar boven of naar beneden afgerond worden tot het dichtste veelvoud van 0 of 5 eurocent;

  • Het te betalen bedrag bedraagt minimum 5 eurocent.

Enkele voorbeelden:

  • Bv: 12,91 EUR wordt 12,90 EUR

  • Bv: 12,94 EUR wordt 12,95 EUR

  • Bv: 12,97 EUR wordt 12,95 EUR

  • Bv: 12,99 EUR wordt 13,00 EUR

Wanneer en hoe mag er afgerond worden?

Ondernemingen hebben de mogelijkheid om de afronding uit te breiden naar andere betalingswijzen. In dat geval moeten ze hun particuliere klanten daarover informeren aan de hand van een speficieke tekst die ze zichtbaar moeten ophangen. Zij moeten in dat geval de afronding toepassen voor alle klanten en voor alle voorgestelde betaalmiddelen.

Pas uw kassasysteem aan

Belangrijk is dat de betrokken Belgische ondernemingen zich hierop kunnen voorbereiden, met name door een aanpassing van hun kassasysteem. Raadplaag de site van FOD Financiën voor meer informatie over de toepassing en naleving van deze nieuwe reglementering.

FOD Economie heeft ook een aantal communicatiemiddelen ontwikkeld die ondernemingen kunnen downloaden: banners, standaardtekst voor een newsletter, teksten voor sociale media, infographics ….